Uspeh UNS tima na međunarodnom ICPC informatičkom takmičenju

Tim Univerziteta u Novom Sadu (gde su 3 od 4 člana sa PMF-a) nakon što je osvojio prvo mesto u regionu jugoistočne Evrope, učestvovao je na 47. finalu najvećeg svetskog takmičenja iz programiranja – ICPC.

Tim su činili:
Nikola Pešić (PMF)
Viktor Lučić (PMF)
Tadija Šebez (FTN)
Marko Savić, coach (PMF)

Finale je održano u Luksoru, Egipat i na njemu su učestvovali timovi 130 univerziteta iz celog sveta. Naša ekipa Univerziteta u Novom Sadu je napravila izuzetan plasman – 17. mesto! Šta više, prema zvaničnom kriterijumu, delimo 13. mesto, zbog toga što se nakon 12. mesta timovi sa istim brojem rešenih zadataka rangiraju identično (ne računaju im se vremenski penali).

Ovim rezultatom smo se rangirali bolje od čuvenih svetskih univerziteta poput MIT, Kyoto U, St Petersburg U, ENS Paris, ETH, Carnegie Mellon, Oxford, Stanford, i mnogih drugih.

Prvih 12 timova se nagrađuje medaljama, i naši momci su imali performans za plasman u prvih 10, ali im je zbog sitne omaške to ostalo uskraćeno. Oni su svakako to i zaslužili količinom rada koju su uložili u pripremu, pa ostaje prilika da se sledeće godine pokuša uzeti medalja.

Rezultati se mogu videti na sledećem linku
https://icpc.global/worldfinals/scoreboard/2023/scoreboards/47/index.html

Zahvalni smo Majkrosoftov razvojnom centru u Srbiji i Društvu Matematičara Srbije za pomoć i podršku.