Vesti

Akreditovan novi program osnovnih akademskih studija Bioinformatika

Od ove školske godine, na Prirodno-matematičkom fakultetu upisujemo prvu generaciju studenata na osnovne akademske studije Bioinformatike. Realizacija novog programa poverena je nastavnicima i saradnicima sa Departmana za biologiju i ekologiju i Departmana za matematiku i informatiku. Ovaj atraktivan program omogućiće studentima da steknu neophodna znanja iz biologije i informatike. Zvanje po završetku studija: diplomirani bioinformatičar.

Uključite se u ovu dinamičnu i brzorastuću oblast i analizirajte biološke podatke koristeći savremena dostignuća u informatici, uključujući i veštačku inteligenciju.

Više informacija možete pronaći na sajtu departmana za biologiju.

Prijave za CERN tematsku letnju školu

Obaveštenje iz kompanije Comtrade:

Dragi studenti,

Sa zadovoljstvom vas pozivamo da se prijavite za tematsku letnju školu koju organizuje Evropska organizacija za nuklearno istraživanje (CERN), a koja se ove godine održava u Beogradu, u prostorijama kompanije Comtrade!

The 14th Thematic CERN School of Computing

9 – 15. jun 2024, Comtrade kampus, Beograd

Tema: Scientific Software for Heterogeneous Architectures

Zahvaljujući decenijskoj saradnji kompanije Comtrade i CERN-a, ova prestižna škola se prvi put organizuje u Srbiji – a domaćin vrhunskim CERN-ovim predavačima, stranim i domaćim studentima biće ITS (Information Technology School). Rok za prijave je 20. mart 2024. godine, a broj mesta je ograničen.

 

Nove mogućnosti za studente iz Srbije

Prijave su otvorene za studente završnih godina osnovnih, master i doktorskih studija, a informacije o uslovima i načinu apliciranja, akademskom programu, školarini i drugim važnim stavkama pronađite na stranici za prijave: https://indico.cern.ch/event/1377435/.

Iskoristite ovu sjajnu priliku da učite od svetskih stručnjaka, upoznate kolege sličnih interesovanja, i unapredite svoje znanje i karijeru. Vidimo se!

Prijave za praktični seminar mašinskog učenja PSIML X

Naučno-inženjerskog centar „PFE” obaveštava studentie o održavanju praktičnog seminara iz mašinskog učenja PSIML, koji će se održati od 26. jula do 5. avgusta ove godine, u Studentskom odmaralištu na Paliću.

PSIML seminar je sveobuhvatno, interaktivno iskustvo koje uključuje temeljna predavanja, intenzivne radionice i inspirativne mentorske projekte, pružajući učesnicima duboko razumevanje suštinskih aspekata mašinskog učenja.

Kroz niz predavanja vodećih stručnjaka iz akademske zajednice i industrije, učesnici imaju priliku da istraže kompleksne koncepte mašinskog učenja, uz podršku iskusnih mentora koji će ih voditi kroz realizaciju projekata.

Seminar je otvoren za sve studente koji imaju veliko interesovanje za mašinsko učenje, nezavisno od njihovog fakulteta ili godine studija. Preduslovi za PSIML su entuzijazam za dublje ulaganje u svet mašinskog učenja i osnovno poznavanje Python-a i matematike.

Osim deset dana izazovnih naučnih istraživanja i praktičnih primena, seminar pruža priliku i za izgradnju profesionalnih veza i umrežavanje sa vršnjacima i mentorima koji dele istu strast prema mašinskom učenju.

Učešće na seminaru je besplatno, osim troškova prevoza koji za sebe snose učesnici.
Organizatori obezbeđuju smeštaj i obroke za učesnike, kao i neophodne računarske resurse za projekte.

Rok za prijavu je 22. mart 2024. godine. Za detaljnije informacije o PSIML seminaru i načinu prijave, molimo posetite sajt https://psiml.pfe.rs/

Pozivamo sve zainteresovane da se pridruže i postanu deo ove edukativne inicijative.

Besplatne pripreme za prijemni ispit

Departman za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta organizuje besplatne onlajn pripreme za fakultetske prijemne iz matematike i informatike. Pripreme počinju u utorak, 6.2.2024, a zainteresovani srednjoškolci treba samo da kreiraju svoj nalog na portalu https://edumoodle.pmf.uns.ac.rs kako bi uzeli učešće u ovim pripremama.

Učenici naravno mogu da se priključe pripremama i kasnije, budući da će časovi biti snimljeni i moći da se nađu u okviru portala.

Kroz prethodnih više od 10 godina priprema prošlo je nekoliko hiljada veoma zadovoljnih srednjoškolaca. Od 2019. godine ove pripreme se održavaju onlajn, kako bi se omogućilo svim srednjoškolcima iz Srbije i iz regiona, da se spreme za prijemni, a da ne moraju fizički da budu u Novom Sadu.

Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu želi svim srednjoškolcima da pruži jednake šanse za upis na fakultet i zato su ove pripreme kao i prethodnih godina – u potpunosti besplatne.

Pripremna nastava će se držati svakog utorka od 20 časova, a prvi čas je zakazan za utorak, 6.2.2024. od 20 časova.

Na pripremama će biti obrađene sve teme koje dolaze na prijemni, a potom će nekoliko časova biti posvećeno rešavanju onih zadataka koje učenici žele da rešimo zajedno. Takođe, tokom priprema biće održan i probni onlajn prijemni.