Panonska posada sa PMF-a na pobedničkom postolju evrope

Predstavljajući deo delegacije iz naše zemlje, PMF studentski tim i njihov projekat LARA, osvojio je prvo mesto na međunarodnom takmičenju POPRI. U konkurenciji je bilo 9 najboljih timova iz svake zemlje regije! Važno je spomenuti da je i srednjoškolski tim iz Srbije, koji se takmičio u drugoj kategoriji takodje osvojio zlato.

POPRI International je međunarodno takmičenje za inovacije i biznis ideje. Takmičenje se održava svake godine kao deo EUSAIR foruma, koji je ove godine održan u Tirani.

7th Forum of the EU Strategy for the Adriatic and Ionian Region (EUSAIR) je godišnji forum namenjen povezivanju država Jadransko-Jonske regije. Sam događaj daje priliku da se promovišu projekti za razvoj regiona, kao i da se povežu mladi ljudi i njihove ideje predstave uticajnim ljudima iz regiona.

Podsetimo, prošle godine u oktobru, tim sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Novi Sad “PANONSKA POSADA”, u sastavu Aleksandar Rončević, Mihailo Milenković, Petar Kapriš i Vladimir Krsmanović, svi sa smera Računarske nauke, odneo je PRVO MESTO na nacionalnom takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u kategoriji za studentske inovacije. Oni su razvili inovaciju „Lara“ – sistem za automatsku detekciju nezgoda i spašavanje mornara, koji se sastoji od hardverskih i softverskih sistema.

Ovi talentovani mladi ljudi, studenti su Računarskih nauka, još kao srednjoškolci su imali kontakte sa udruženjima poput Mejker-a, kroz koje su učili van nastave i širili vidike i ambicije. Ova pobeda im je dala dodatno uverenje da postoji pravi potencijal u njihovoj ideji i da je on prepoznat, i otvorila put ka mnogo široj dimenziji procesa kreiranja inovacije. Plan ovih mladih istraživača je da nastave sa razvojem ideje i da je uskoro testiraju na pravim brodovima.